lørdag 22. august 2009

Kampen mot katastrofene

Vi har vunnet første runde - vi er lovet slepebåtberedskap. Nå må vi se på det som skjer i forkant av en katastrofe. Forebygging av ulykker vil være den beste kamp mot slike miljøkatastrofer som vi har opplevd nå.

Forebygging
Jeg mener det nå er viktig at vi politisk krever en gjennomgang av alle rutiner omkring kysttrafikken. Hva er den gjennomgående utfordringen ved de siste års miljøkatatrofer og nestemiljøkatatrofer langs kysten vår? Hvor kan vi sette inn ressursene for å sikre at det skjer færre slike ulykker? Mauritz S. Mortensen hadde et spennende innspill i et avisinnlegg forrige uke. Burde vi se på hele bruken av los langs kysten vår? Kan vi ved større bruk av los unngå flere ulykker er jo det et flott forebyggende tiltak. Ikke bare kan det hindre miljøkatastrofer, det vil også gi økt trygghet for de som ferdes på sjøen både i store og små båter!
Båttrafikken langs kysten vår er en viktig transportkorridor. Nå må vi finne de gode løsningene!

Ettervern
Slepebåt, lenseutstyr og kompetente mannskaper i beredsskap er avgjørende når katastrofene skjer. I forbindelse med plassering av slepebåtberedskap på Sørlandet, er det viktig at kommuner og fylkeskommuner nå innleder en dialog med staten om hva som skal etableres rundt en slik base. Den nye havna i Eydehavn kan for meg se ut som en glimrende plassering, og da må alle forvaltningsnivåene delta i planlegging og gjennomføring. Hva trengs av infrastruktur for å sikre hurtig assistanse? Hva må en gjøre for å sikre at slepebåtmannskap, brannvesen, politi og andre medarbeidere er oppdatert og kan gi best mulig hjelp? Er staten klar til å betale for alt dette?
Nå må vi samle oss i det politiske miljø på tvers av partigrensene og kreve at plasseringen av ny slepebåtberedskap på Sørlandet blir et pilotprosjekt på fremtidens beredskapspunkter.

Forutsigbarhet
Det har vært en lang kamp for å få hjelp i beredskapsopptrappingen. Etter en ny ulykke, og i valgkampinnspurten kom det. Er dette troverdig satsing på forebyggende beredskap? Kan vi satse omkring dette? Det skal vi følge opp. Satsing på forebygging og beredskap må komme som en del av langsiktige planer med solid politisk ryggdekning - ikke som et valgkampstunt der en ulykke brukes for å vinne politisk støtte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar