tirsdag 7. juli 2009

Ta landbruket på alvor

Landbruket trenger politikernes oppmerksomhet, Vi kan ikke fortsette med en situasjon der så mange gir opp, der neste generasjon ikke vil ta over. Oddvar Bjørkås, leder i Aust-Agder Bonde- og småbrukarlag setter ord på det i Agderposten i går.

Gårdbruker på si
Størsteparten av medlemmene i Bonde- og småbrukarlaget har et arbeid ved siden av driften av gården. Dette er jo i seg selv ikke noe problem. Utfordringen kommer når betingelser blir så mye bedre i den faste stillingen utenom gården, og rammene for å forvalte jorda ikke blir bedre. Da forstår jeg at det er fristende å legge ned. Mange bønder i dag driver ren veldedighet og dugnad for samfunnet med å holde kulturlandskapet i hevd. En kan ikke forvente at noen skal investere og binde seg til dyrehold for samfunnets skyld uten å få noe igjen for det.

Nye tanker må til
Jeg ser at ingen har greid å komme med den gode skissen til hva som skal gjøres. Bjørkås mener at ikke engang den rødgrønne regjeringen med landbrukets eget parti som en av aktørene greier å hjelpe.

Jeg synes det er positivt når Bjørkås åpner for dialog om nye ordninger. Nåværende landbruksoppgjør er ikke tilfredsstillende og slettes ikke målrettet nok. En må sette seg noen mål for hva en som samfunn vil ha produsert og forvaltet i landbruket. Deretter må en se hva som skal til for å nå disse målene fordelt utover i landet. Dersom det skal produseres gris, og Sørlandet har dårligere konkurransevilkår for det, ja da må det settes inn tiltak for å opprettholde den produksjonen. Selv har jeg flere ganger tatt til orde for en ordning der en får betalt dersom en holder for eksempel kulturlandskapet i hevd. Dersom en ikke gjør det, får en heller ikke støtte. Kanskje kunne det bli et krav om å låne ut jorda til noen som ville dersom en ikke gjør noe med det selv?

Noen vil
Tilskuddsordningene virker i dag til og med mot sin hensikt. I Valle er det mange sauebønder som er i ferd med å gi opp. De har relativt få dyr, og det er vanskelig å få økonomi i det. Spesielt er regnestykket dårlig når en ser på at en blir bundet til å være hjemme hele vinteren. Ordfører Bjørgulf S. Lund fra Høyre har derfor kalt inn til folkemøte og fått kommunestyret med på en satsing: Vi skal sikre fortsatt sauedrift i Valle. Vi skal holde kulturlandskapet i hevd. Vi starter en fellesfjøs for 3000 sauer! Da kan vi skifte på eller ansette vakt og tilsyn om vinteren, og så bruker vi egen grunn til beite på vår og høst. Jo, dette var det mange som var positive til, men det oppstod ett problem. Dersom bøndene setter sauene sine under samme tak som andre med sauer, mister alle store tilskudd! Slikt blir det ikke satsing av!

Da spør jeg: Hva var hensikten med tilskuddet? Var det ikke at det skulle være kjøttproduksjon av sau, og at kulturlandskapet skulle holdes i hevd? Var det ikke at store verdifulle ressurser skulle utnyttes? Eller var det at flere skulle drive med få dyr i gamle fjøs helt til de ikke vil mere?

Høyre tar utfordringen fra Bjørkås og mange andre i landbruket – vi vil se på en ny ordning for landbruksoppgjøret. Vi vil ikke fjerne støtten, men gjøre den mer målrettet! Vi vil finne de gode tilskudds- og skatterammene som gjør det attraktivt å drive videre for både små og store enheter! Vi skal jammen ta landbruket på alvor!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar